Zwyczaje i tradycje związane z chlebem

Zwyczaje i tradycje związane z chlebem

Chleb jest sam w sobie elementem naszej kultury. Niemalże każdego dnia znajdziemy go na naszym stole z dodatkiem masła, wędliny, sera czy warzyw. Przygotowujemy z niego kanapki do szkoły i pracy. Jednak czy znamy zwyczaje związane z chlebem?

Historia chleba

Pieczywo, a szczególnie chleb, jest jednym z najstarszych posiłków, po jakie ludzie sięgali. Pierwsi Słowianie wypiekali placki na rozgrzanych kamieniach. Były to tzw. wychopnie, który dziś znamy pod nazwą podpłomyka. Przeważnie po prostu łączyło się wodę z mąką i solą. Czasem dodawano zioła, czarnuszkę lub kminek.

Z czasem jednak sztuka wypiekania chleba uległa zmianom. Szczególnie za sprawą piekarni i klasztorów. Dodawano do niego środki fermentujące, spulchniające, pieczono w specjalnych piecach.

Dawniej wypiekano go przede wszystkim z mąki żytniej, z białej robiło się rogale oraz obwarzanki. A na co dzień chleb przygotowywało się z ziemniaków, otrębów, mąki, grochu, a nawet kory dębowej, korzeni czy kapusty.

Domowe tradycje chlebowe

Chleb przez wieki był uznawany za podstawowy, a jednocześnie niemalże święty pokarm. Dawniej przed krojeniem bochenka kreślono na nim znak krzyża, a niektórzy robią także do dzisiaj w swoich domach. Zawsze też dbano, by chleb nie spadł na ziemie. A jeśli do tego doszło, koniecznie trzeba było go ucałować.

Dzielenie się chlebem traktowano jako znak błogosławieństwa. Co pozostało w tradycji dzielenia się opłatkiem podczas wigilii Bożego Narodzenia.

Ślubne tradycje chlebowe

Dobrze znana – i do dziś praktykowana – tradycja dotyczy witania państwa młodych chlebem i solą. Dawniej to właśnie to pieczywo nazywało się kołaczem i dzielono się nim z gośćmi na weselu. Wypiekały go panny lub doświadczone mężatki, które określało się mianem korowajnic.

Do takiego chleba wykorzystywało się tylko najlepsze składniki i pieczono go na dzień przed zawarciem małżeństwa. W czasie przygotowywania pieczywa do pomieszczenia miały wstęp jedynie kobiety. Żaden mężczyzna nie mógł przekroczyć progu izby.

Co ciekawe, wodę do chleba ślubnego czerpało się ze specjalnie przeznaczonych do tego miejsc i udawano się po nią tuż przed wschodem słońca. Kobieta przeznaczona do tego zadania nie mogła się w drodze odwracać ani odzywać.

Chleb w nowym mieszkaniu

Dawniej też, gdy rodzina przeprowadzała się do nowego domu, musiała w starym przygotować bochenek i przynieść go do nowego domostwa. Według wierzeń zapewniało bezpieczeństwo oraz dostatek. Konieczne było przecięcie go na cztery części, które kolejno umieszczało się w kątach. To miało już znaczenie praktyczniejsze, bo pozwalało określić, w którym miejscu można postawić łóżku.

Lecznicze działanie chleba

Ludzie wierzyli też, że chleb posiada właściwości lecznicze. Miał być antidotum na ugryzienie żmii albo pomagać w leczeniu bólów głowy. W formie papki nakładano na rany, a pogryziony przez myszy jadło się na ból zęba.

Przesądy związane z chlebem

Wokół chleba narosła także wiele przesądów:

  • Włożony w ubranko noworodka miał chronić i zapewniać bezpieczeństwo
  • Kukiełki chlebowe chroniły przed głodem
  • Chowano go w podwalinach domu, by chronił przed chłodem i niedostatkiem
  • Noszony przy sobie chronił przed złymi duchami
  • Miał zapobiegać nieszczęściom podczas podróży

Podsumowanie

Chleb do dziś pełni rolę ważnego elementu naszej diety. Obecnie możemy go kupować albo wypiekać samodzielnie w wielu wariantach, z różnymi dodatkami, z różnej mąki. Zawsze jednak jest to ten sam symbol, który był ważny dla naszych przodków, a i dla nas ma znaczenie. Przecież wiele zwyczajów zachowało się do dziś.

Gdzie na sanki? Przewodnik po najlepszych miejscach na zimowe szaleństwo
Jak sprawdzić, do jakiego oddziału NFZ należę?
Ile kosztuje hektar ziemi? Odkrywamy tajemnice rynku nieruchomości rolnej

Dodaj komentarz