Tradycyjne potrawy regionalne z różnych zakątków Polski.

Tradycyjne potrawy regionalne z różnych zakątków Polski.

Skąd takie bogactwo regionalnych dań?

Czynniki naturalne oraz wpływy obcych kultur sprawiły, że mieszkańcy poszczególnych części Polski, stworzyli na przestrzeni wieków oryginalne zwyczaje kulinarne. Tradycja gastronomiczna zrodziła się z wiejskiej “biednej kuchni” czasów niedoboru. Gospodynie dokonywały istnych cudów kreując bogactwo dań z kilku najłatwiej dostępnych składników. Regionalne jedzenie jest sycące, smaczne i daje energię potrzebną do ciężkiej do pracy. Nie brakuje jednak wystawnych potraw, przygotowywanych z wielu składników i w oparciu o skomplikowane przepisy. Takie rarytasy gościły głównie na świątecznych stołach u bogatych gospodarzy i ziemian. W zależności od dostępności produktów powstały potrawy, które tworzą prawdziwy kalejdoskop kulinarny kraju.

“Czym chata bogata”, czyli tradycyjne dania regionalne z różnych zakątków Polski

Podróżujący po Polsce turyści mają okazję poznać stare ciekawe zwyczaje, część z nich jest kultywowana do dziś. Dawne życie społeczne regulowały obrzędy i tradycje, pełne symboli, związane głównie z obowiązującą religią oraz wciąż żywymi wierzeniami pogańskimi. Regionalne stroje, muzyka, tańce, rytuały i w końcu kuchnia to niezwykle cenne dziedzictwo. Spośród wielu tradycji kulinarnych przybliżymy kilka wybranych : 

  • z Podhala
  • z Wielkopolski
  • z Podlasia i Suwałk
  • ze Śląska

Podhale, czyli moskol na talerzu

Podhale słynie z owczych serów. Oscypek, który jest produktem regionalnym chronionym prawem, to serek wytwarzany przez górali w tradycyjny sposób. Wędzone lub białe słone twardawe sery o różnych kształtach to przysmak, którego każdy powinien spróbować. Na zgłodniałych tatrzańskich wędrowców czeka też talerz gęstej i kwaśnej zupy- tradycyjnej kwaśnicy na mięsie z dodatkiem ziemniaków. Tłusta i pożywna, do tego bardzo smaczna i aromatyczna zupa to chluba podhalańskich gospodyń. Na co dzień na stołach górali podhalańskich w przeszłości często gościły postne moskole. To okrągłe placki z ziemniaków pieczone bezpośrednio na blasze pieca kuchennego, podawane na ciepło z roztopionym masłem lub z solą. 

Poznańska pyra i podkowa świętego Marcina

Jadąc do Wielkopolski warto się przygotować na nietypowe doznania, które zapewni “czarna polewka”, czyli czernina. Jest to tradycyjna gęstawa zupa przyrządzana z kaczej lub gęsiej krwi, z dodatkiem octu, przypraw, suszonych śliwek, jabłek i gruszek oraz klusek z surowych ziemniaków. Zupa ma zdecydowany słodko- kwaśny smak, jest tłusta i pożywna. Na drugie danie można wybrać pyry z gzikiem, czyli gotowane w łupinach ziemniaki i rozdrobniony twaróg z olejem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Choć połączenie ciepłych pyrek i białego zimnego sera może wydawać się osobliwe, jest to danie bardzo popularne i chętnie jadane przez mieszkańców Wielkopolski. Raz w roku, w okolicach Święta Niepodległości, Wielkopolskę zalewa wielka fala słodkości w postaci marcińskich rogali. Formowane z drożdżowego ciasta, na kształt złotej podkowy zgubionej przez konia św. Marcina, wypełnione są farszem z białego maku, miodu i bakalii. Polane lukrem rogale to prawdziwa uczta dla miłośników słodyczy. 

Na górniczym talerzu

Śląsk uraczy smakoszy lekką kwaśnawą zupą zalewajką, podawaną z ziemniakami i odrobiną skwarek. Tutaj trzeba też skosztować prawdziwego specjału śląskich gospodyń, czyli wołowej rolady faszerowanej mięsem i słoniną, zatopionej w gęstym aromatycznym sosie, z dodatkiem śląskich klusek i gotowanej z goździkami modrej kapusty. Danie godne apetytu najciężej pracujących górników. 

Tradycyjne potrawy ze Wschodu

Na wschodzie Polski mamy okazję spróbować sycących dań z ziemniaków, czyli babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej oraz kartaczy. Kartacze, zwane też cepelinami, to duże podłużne kluchy ziemniaczane,faszerowane mięsem i podawane ze skwarkami ze słoniny. Jest to danie bardzo sycące. Kiszka i babka ziemniaczana to potrawy z surowych ziemniaków pieczone i podawane ze słoniną lub boczkiem wędzonym. Sycące i ciężkie dania w sam raz na długie mroźne wschodnie zimy. Na osłodę podlaskie i suwalskie gospodynie przygotowują sękacz, okrągły wypiek z rzadkiego ciasta na bazie jaj, cukru i mąki, opiekanego nad ogniem na grubym drewnianym wałku. Ciasto przypominające w smaku biszkopt wprost rozpływa się w ustach.

Smaczna, zdrowa i aromatyczna kuchnia podlaska
Polskie produkty regionalne i tradycyjne chronione w Polsce
Tradycyjne dania kuchni małopolskiej

Dodaj komentarz