Potrawy regionalne Dolnego Śląska

Potrawy regionalne Dolnego Śląska

Położony w południowo-zachodniej części Polski Dolny Śląsk z pewnością ma wiele do zaoferowania entuzjastom chcącym zgłębić jego kulturę. Poza unikatowymi krajobrazami zabytkowych zamków, jaskiń czy kopalni nie należy zapominać o wyjątkowej kuchni tego regionu, przyciągającej do siebie turystów ze wszystkich zakątków Polski i nie tylko. 

Dania tego regionu oprócz naszej rodzimej tradycji kulinarnej w równym stopniu swoje pochodzenie biorą z Niemiec, Czech jak i Kresów. Jest to niepowtarzalne połączenie, którego nie doświadczycie nigdzie indziej, dlatego odwiedzając to miejsce koniecznie musicie spróbować i przekonać się sami. 

Kuchnia Dolnego Śląska zawiera w swoim asortymencie wiele charakterystycznych potraw, a o to kilka z najsłynniejszych, których nie będziecie w stanie sobie odmówić. 

Kluski śląskie 

Najpopularniejsze danie tego regionu kojarzone niemal w całej Polsce. Są to tradycyjne kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, najczęściej podawane są z sosem, jak i również popularne są warianty ze słoniną lub podsmażonymi na patelni kawałkami boczku. Oprócz występowania jako osobna potrawa często kluski podaje się razem z innymi elementami dania np. mięsem tworząc bardziej wyszukane zestawy obiadowe. 

Zrazy 

Popularne danie serwowane na weselach jak i podczas codziennych obiadów. Roladka mięsna z farszem z cebulki, ogórka kiszonego, niekiedy również i sera, spięta wykałaczką i duszona w sosie. Świetnie komponuje się z kluskami śląskimi, pojawienie się na stole tego zestawienia jest oznaką majętności oraz gościnności gospodarza. Potrawa szczególnie ceniona w akompaniamencie modrej kapusty. 

Modra kapusta

Obowiązkowy dodatek do dań mięsnych. Przygotowywana na słodko-kwaśno jest niejako symbolem śląskiego obiadu, bez którego rdzenni mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia.

,,Śląskie niebo” 

Nieco mniej publicznie znana potrawa, będąca natomiast rarytasem dla każdego mieszkańca tego regionu. Składa się z mięsa wieprzowego, wcześniej gotowanego, peklowanego bądź wędzonego, polanego sosem z suszonych owoców. Wybór w tym przypadku jest szeroki, mogą to być jabłka, morele czy śliwki, zarówno świeże jak i suszone. Możliwości ograniczone są wyłącznie poprzez inwencję kucharza. Często widuje się je podawane z tak zwanymi buchtami, czyli kluskami na parze. 

Bigos wrocławski

Ta forma bigosu zdecydowanie różni się od tego do którego wszyscy jesteśmy na co dzień przyzwyczajeni, nie tylko w smaku ale również i w wyglądzie. Wrocławski odpowiednik przygotowuje się z czerwonej kapusty, poza tym oprócz dodania mięsa wieprzowego w postaci boczku i kiełbasy, zawiera on także rodzynki, jabłka oraz czerwone wino zupełnie odmieniające charakter dania jakie powszechnie znamy. 

Żurek śląski 

Wywodzące się z okolic Wrocławia danie, które dziś znane jest w całej Polsce. Gęsta zupa na bazie zakwasu żytniego ze śmietaną, czosnkiem i majerankiem, serwowana z ugotowanym jajkiem oraz kiełbasą. Niekiedy podawana jest w wydrążonym bochenku chleba. 

Ciasto drożdżowe z kruszonką 

Nie mogło oczywiście zabraknąć słodyczy. Najbardziej znanym i wyróżniającym się deserem w tym regionie bez wątpienia jest słodkie ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Sposób jego przygotowania jest niezwykle prosty. Do roztopionego masła, mąki i cukru dodaje się wanilię oraz cynamon. Po wymieszaniu masę posypuję się obfitą warstwą kruszonki. 

Dania w regionie Dolnego Śląska są tak różnorodne jak sam Śląsk. Jest to jeden z najbardziej unikatowych pod względem kulinarnym miejsc w Polsce, dlatego zgłębiając jego zakamarki warto na własnej skórze doświadczyć tego co ma dla nas do zaoferowania, a ma naprawdę wiele pyszności! 

Smaczna, zdrowa i aromatyczna kuchnia podlaska
Polskie produkty regionalne i tradycyjne chronione w Polsce
Tradycyjne dania kuchni małopolskiej

Dodaj komentarz