Cypryjczycy uwielbiają dobre jedzenie. Nie powinien dziwić więc fakt, że kuchnia cypryjska jest różnorodna i kolorowa. Można znaleźć w niej dużo smaków kuchni greckiej. Potrawy z Cypru mają swoje korzenie jednak nie tylko w Grecji, ale i w kuchni arabskiej. Jakich dań cypryjskich warto spróbować?
Kuchnia cypryjska – czym się charakteryzuje?
Cypryjczycy kochają swoje jedzenie, ale co ważniejsze, uwielbiają aspekt społeczny, który wynika z dzielenia się posiłkiem oraz wspólnego spędzania czasu. Normą jest tutaj, że duże rodziny spotykają się w weekendy przy jednym stole i dzielą się daniami. Naród preferuje późne kolacje, kiedy temperatura na zewnątrz spada do przyjemniejszego poziomu. Restauracje w mniej turystycznych miejscowościach otwierane są zazwyczaj przed godziną 19:00, a zapełniają się one dopiero po 20:00. Na Cyprze można zjeść wszystko. Restauracje to nie tylko lokalne jedzenie, ale także międzynarodowe tematyczne knajpki. Ze względu na panujący tu klimat, posiłki najczęściej spożywane są w ogródkach. Czym charakteryzują się tradycyjne cypryjskie dania?
Kuchnia cypryjska jest ściśle powiązana z kuchnią grecką, smakami Bliskiego Wschodu oraz Wielkiej Brytanii. Jej aromaty są wyjątkowe i intensywne, a dania naprawdę duże. Dominują tu mięso oraz warzywa, ale bez problemu można znaleźć też dania ze świeżymi rybami czy owocami morza. W typowych tawernach przystawką jest domowy chleb z oliwą bądź dipem. Następnie spożywa się sałatkę, a dopiero później przychodzi czas na danie główne. Kelnerzy zazwyczaj przynoszą przekąski w postaci warzyw czy też chleba i stawiają je na środku stołu.
Mezze
Pierwszą potrawą, jakiej należy spróbować na Cyprze jest mezze. Jest to cypryjska wczesna wersja tzw. menu degustacyjnego. Nie ma ścisłego zakresu czym są mezze. Najczęściej jednak w ich skład wchodzą drobne potrawy bądź smażone warzywa. Nie brakuje tu również past czy sosów jogurtowych oraz serowych podawanych z pieczywem. Grupy potraw podawane są po 3-5 naraz. Cypryjskie restauracje pozwalają na pewien wybór. Można wybierać tu spośród mezze mięsnego bądź rybnego, a coraz częściej spotkać można także mezze wegetariańskie.
Souvlaki, inaczej Sheftalia
Jest to drugi po mezze wybór na Cyprze. Pierwsza nazwa używana jest najczęściej w Grecji, druga z kolei na Cyprze. Sheftalia to nic innego jak kawałki mięsa – najczęściej wieprzowiny bądź kurczaka, które nabite są na szpikulec i pieczone na ruszcie. Serwowane są one różnie. W zależności od restauracji, mogą być podawane na talerzu w towarzystwie warzyw bądź też ziemniaków czy frytek. Znajdują się także w picie jako przekąska z sosem i warzywami. Sheftalia można dostać w każdej tawernie na Cyprze. Popularne są tu też budki serwujące wyłącznie to danie. Czy https://www.regionalia.com.pl/tani-urlop-to-mozliwe/”>pobyt na Cyprze może być tani? Stołując się w miejscowych restauracjach, jak najbardziej.
Cypryjskie sery
Wśród najlepszych potraw cypryjskich nie może zabraknąć różnych serów. Najbardziej popularny jest tutaj oczywiście halloumi, który możemy zakupić też w polskich sklepach. Pochodzi on z Cypru i wytwarzany jest według tradycyjnej receptury jeszcze od czasów Bizancjum. Powstaje z niepasteryzowanego mleka owczego oraz krowiego.
Drugim popularnym serem jest feta. Pomimo tego, że pochodzi on z Grecji, również tutaj jest niezwykle popularny. Powstaje on z mleka koziego i owczego. Można znaleźć go w różnych sałatkach czy przystawkach.
Cypryjskie potrawy to doskonały smak połączony z ilością i atrakcyjną ceną. Poza wymienionymi potrawami, warto spróbować także popularnej moussaki, koupepii, kleftiko, loklmades czy kolokasi. Każde danie cypryjskie ma swój inny, niepowtarzalny charakter.