Kuchnia mazurska – jak się kształtowała? Co jest dla niej typowe? Regionalna kuchnia mazurska cieszy się bardzo dużym powodzeniem nie tylko pośród turystów. Eklektyczna i czerpiąca z kultury wielu narodów oddziaływała przez lata na całe polskie społeczeństwo. Nic dziwnego, że…
Czytaj więcejKategoria: Kulinaria regionalne
5 potraw za które każdy smakosz pokocha Podlasie
Polska kuchnia regionalna to skarbnica prawdziwych przysmaków. Chyba każdy zna podhalańskie oscypki, śląskie kluski, śledzie po kaszubsku, poznańskie rogale świętomarcińskie i kilka innych smakołyków, które zdobyły popularność w całym kraju. A co dobrego można zjeść na Podlasiu? Kartacze Kartacze to popularny…
Czytaj więcejJakie są najbardziej tradycyjne dania w Polsce?
Warto wiedzieć, że kuchnia polska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Jakich tradycyjnych dań powinien skosztować każdy Polak? W jaki sposób powinny zostać przyrządzone? Kotlet mielony Kotlet mielony jest niezwykle popularnym daniem mięsnym. W zdecydowanej większości przypadków przyrządzany jest…
Czytaj więcejPotrawy regionalne Dolnego Śląska
Położony w południowo-zachodniej części Polski Dolny Śląsk z pewnością ma wiele do zaoferowania entuzjastom chcącym zgłębić jego kulturę. Poza unikatowymi krajobrazami zabytkowych zamków, jaskiń czy kopalni nie należy zapominać o wyjątkowej kuchni tego regionu, przyciągającej do siebie turystów ze wszystkich…
Czytaj więcejCechy i historia tradycyjnego polskiego obiadu
Cechy tradycyjnego polskiego obiadu Nasza polska kuchnia o dziwo jest stosunkowo ciężka, ze względu na dużą ilość mącznych dań. Rzadko spotykana w tradycjach innych krajów w polskiej kuchni jest duża…
Czytaj więcej