Małopolska to jeden z najciekawszych regionów naszego kraju. Objawia się to nie tylko piękną architekturą, czy niezwykle interesującą historią, ale i doskonałą kuchnią. Oto kilka wpisanych na listę produktów tradycyjnych potraw, którymi szczyci się kuchnia małopolska. Ziemniaki po Cabańsku…
Czytaj więcejKategoria: Kulinaria regionalne
Jakiego jedzenia regionalnego skosztować w Pradze?
Jakiego jedzenia regionalnego skosztować w Pradze? Praga to przepiękna stolica europejska, zachwycająca architekturą, kulturą oraz klimatem. Podczas podróży nie należy zapomnieć o kosztowaniu kuchni regionalnej, która potrafi podkreślić atmosferę danego miejsca. Kuchnia czeska, pomimo że nie należy do lekkostrawnych, ma do…
Czytaj więcejPolskie potrawy regionalne – tradycja i głębia smaku!
Potrawa regionalna to danie, które jest charakterystyczne dla danego regionu i odzwierciedla jego historię, kulturę oraz dostępność składników. Są nie tylko smaczne, ale również pełne tradycji i emocji. Potrawy regionalne – bogactwo smaków i tradycji Pierogi – klasyka kuchni polskiej…
Czytaj więcejKuchnia bieszczadzka – z miłością do natury
Regionalna kuchnia Bieszczad odzwierciedla ducha tego wyjątkowego regionu. Górale i góralki lubią zjeść porządnie, serwując duże porcje dań. Gotują z warzyw, zbóż i mięsa, dostępnych lokalnie, na polach i w lasach. Dużym powodzeniem cieszy się kapusta, z której robione są…
Czytaj więcejTradycyjne potrawy regionalne z różnych zakątków Polski.
Skąd takie bogactwo regionalnych dań? Czynniki naturalne oraz wpływy obcych kultur sprawiły, że mieszkańcy poszczególnych części Polski, stworzyli na przestrzeni wieków oryginalne zwyczaje kulinarne. Tradycja gastronomiczna zrodziła się z wiejskiej “biednej kuchni” czasów niedoboru. Gospodynie dokonywały istnych cudów kreując bogactwo…
Czytaj więcejMasła, miody i dżemy – poznajcie zdrowe smarowidła do chleba!
Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Z tego względu w wielu sklepach można znaleźć produkty regionalne i naturalne, które są produkowane na bazie ekologicznych składników. Sklepy ekologiczne cieszą się dużą popularnością, a wybór produktów jest bardzo szeroki….
Czytaj więcejPotrawy cypryjskie – potrawy, które musisz spróbować!
Cypryjczycy uwielbiają dobre jedzenie. Nie powinien dziwić więc fakt, że kuchnia cypryjska jest różnorodna i kolorowa. Można znaleźć w niej dużo smaków kuchni greckiej. Potrawy z Cypru mają swoje korzenie jednak nie tylko w Grecji, ale i w kuchni arabskiej. Jakich…
Czytaj więcejTradycyjne polskie produkty regionalne
Każdy kraj może poszczycić się tradycyjnymi regionalnymi produktami, które z łatwością kojarzone są z konkretnym regionem. Nie inaczej jest w przypadku Polski, słynącej z wyjątkowych certyfikowanych produktów, które można nabyć jedynie na określonych obszarach kraju. Polskie produkty regionalne wytwarzane są z największą…
Czytaj więcejKuchnia mazurska – jak się kształtowała? Co jest dla niej typowe?
Kuchnia mazurska – jak się kształtowała? Co jest dla niej typowe? Regionalna kuchnia mazurska cieszy się bardzo dużym powodzeniem nie tylko pośród turystów. Eklektyczna i czerpiąca z kultury wielu narodów oddziaływała przez lata na całe polskie społeczeństwo. Nic dziwnego, że…
Czytaj więcej5 potraw za które każdy smakosz pokocha Podlasie
Polska kuchnia regionalna to skarbnica prawdziwych przysmaków. Chyba każdy zna podhalańskie oscypki, śląskie kluski, śledzie po kaszubsku, poznańskie rogale świętomarcińskie i kilka innych smakołyków, które zdobyły popularność w całym kraju. A co dobrego można zjeść na Podlasiu? Kartacze Kartacze to popularny…
Czytaj więcej