Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

Czarnuszka to jeden z superfoods, który w ostatnim czasie zyskuje coraz bardziej na znaczeniu. To małe, niepozorne zirenko kryje w sobie wielką moc. Czarnuszkę możemy włączyć do diety właśnie w postaci nasion lub oleju. Którą formę wybrać? Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia i zależy wyłącznie od naszych preferencji. W tym artykule skupimy się jednak na płynnej formie, czyli oleju. Olej z czarnuszki ze względu na liczne właściwości prozdrowotne powinien znaleźć się w każdej kuchni. Najczęściej stosowany jest jako pomoc w leczeniu alergii czy astmy, ale to nie jedyne właściwości czarnuszki.

Kiedy olej z czarnuszki będzie pomocny?

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne czarnuszka ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. Na co mogą liczyć osoby, które regularnie zaczną spożywać olej z tej rośliny? Olej z czarnuszki rozszerza oskrzela, co sprawdzi się w przypadku astmy, a także bakteryjnych i wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo rozrzedza wydzielinę, co przydaje się szczególnie podczas tego typu dolegliwości.

Inną ważną zaletą czarnuszka jest jej działanie antyhistaminowe, dzięki czemu olej może być pomocny w leczeniu alergii. W tym wypadku można stosować olej zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. W jaki sposób? Wystarczy posmarować skórę olejem w przypadku wysypki alergicznej, stanów zapalnych skóry, łupieżu na tle alergicznym bądź przy łuszczycy.

Kolejnym faktem o czarnuszce, który nie powinien uciec naszej uwadze jest to, że działa ona przeciwzapalnie i przeciwbólowo, co sprawdza się w przypadku przewlekłego bólu bądź częstych migren.

Ważną właściwością oleju z czarnuszki jest jego wpływ na układ odpornościowy. Spożywanie czarnuszki prowadzi do zwiększenia ilości przeciwciał w organizmie, co skuteczniej chroni przed zakażeniem wirusowym bądź bakteryjnym.

Czarnuszka zapobiega występowaniu cukrzycy, gdyż reguluje poziom glukozy we krwi. Działanie oleju z czarnuszki jest podobne do leków przeciwcukrzycowych. Produkt ten może okazać się także pomocny, jeśli zmagamy się z problemem wysokiego ciśnienia. Olej z czarnuszki zmniejsza stres oksydacyjny, a także obniża ciśnienie krwi, co jest pomocne w leczeniu nadciśnienia.

Kiedy jeszcze sięgnąć po czarnuszkę?

Olej z czarnuszki ma wiele cennych właściwości. Stosowany zewnętrznie pomoże nam w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry czy wysypki alergicznej. Czarnuszka może być także stosowana w przypadku leczenia łupieżu i trądziku. Regeneracyjne właściwości oleju z czarnuszki można stosować do leczenia oparzeń słonecznych czy w celu pozbycia się blizn. Czarnuszka jest dobrym źródłem witamin A i E, które spowalniają proces starzenia. Olej z czarnuszki dobrze nawilża skórę i poprawia jej elastyczność. Może być wykorzystywany w celu zapobiegania zmarszczkom, a także w leczeniu rozstępów.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość oleju podczas zakupu. Najlepiej wybrać ten  tłoczony na zimno i nierafinowany, gdyż taki olej będzie miał najwięcej składników odżywczych. Olej z czarnuszki kupisz bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością. Butelka, w której olej się znajduje powinna być wykonana z ciemnego szkła. Dlaczego? Ponieważ chroni ono zawartość butelki przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Olej powinien być przechowywany w lodówce, jednak często w supermarketach stoi na półce wśród innych olejów. Dlatego najlepiej udać się do sklepu ze zdrową żywnością. Często na dnie butelki z olejem z czarnuszki można zauważyć osad, który świadczy o tym, że olej jest dobrej jakości.

Dawkowanie oleju jest stosunkowo proste. Odpowiednia dawka dla osoby dorosłej to 1-2 łyżeczki oleju dziennie, a dla dziecka pół łyżeczki. Pamiętaj, żeby stosować olej wraz z posiłkiem. Nasiona czarnuszki możesz dodawać do różnego rodzaju sałatek czy do domowych wypieków. Olej możesz stosować do potraw na zimno, gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Dobrze sprawdzi się jako dressing do różnego rodzaju sałatek. Jak widzisz, możliwości włączenia czarnuszki do codziennej diety jest naprawdę sporo, a biorąc pod uwagę jej cenne właściwości z całą pewnością warto to zrobić i to jak najszybciej.

Rola finansowania w rozwoju biznesu
Konstrukcje stalowe Grudziądz – wszystko, co musisz wiedzieć
Dźwigi teleskopowe vs. żurawie wieżowe – który wynająć?

Dodaj komentarz